Sorex araneus - harilik vits

Perekond: Chordata - Klass: Imetajad - Orden: Insectivora - Perekond: Soricidae

Harilik vits

Harilikku vintskit eksitatakse mõnikord hiirega; aga selle pikk terav koon aitab seda teistest väikestest närilistest eristada. Kui pea ja keha pikkus on 5–8 cm ja saba umbes pool keha pikkusest, on nende väikeste imetajate eluiga lühike, harva üle aasta.

Hirvetoitlased söövad putukaid ja aeg-ajalt suuremaid selgrootuid nagu ussid, nälkjad ja snaila. Tawny Owls ja Barn Owls hoiavad omakorda oma numbreid vaos.

Harilikke rästasi leidub hekkides, niitudel ja lehtpuumetsades. Nad elavad sageli teiste loomade kasutatud kasutatud urgudes.

Viskab lume sisse

Talvine lumi uhkeldav pätt (pilt: Tom Pearman)

Kuna härgad peavad toitma iga kahe või kolme tunni tagant, ei maga nad talveunne; isegi talvel kuulete neid sageli surnud lehtede seas toitu otsimas. Need väikesed imetajad tarbivad päevas umbes 80% oma kehakaalust - peamiselt putukad, aga ka ussid, nälkjad ja teod.

Maikuust septembrini võib kirikutel olla kuni neli pesakonda aastas, tavaliselt kuus poega pesakonna kohta. Kui näete tõugude rida, kus noored järgivad täiskasvanut (alati ema, sest isastel pole noorte kasvatamisel mingit rolli), hoides igaüks ees oleva saba alusest kinni, on tõenäoline, et nende pesa on häiritud ja ema üritab oma järeltulijaid ohutusse juhtida.

Kurikaid leidub kogu Suurbritannias ja Iirimaal, kaasa arvatud mõned rannalähedased saared. Harilik vits, keda leidub kogu Põhja-Euroopas, on üks meie arvukamaid imetajaid.

Tänusõnad

Sellel lehel on maaelunõukogu Walesi ja Tom Pearmani lahkelt panustatud pilte.


Loodame, et leiate sellest teabest abi. Kui jah, siis oleme kindlad, et naudite ka meie raamatuid Algarve eluslooduse ja metslillede kohta. Osta neid veebis siit ...