Sylvia undata, Dartford Warbler, tuvastamisjuhend

Perekond: Chordata - klass: Aves - järjekord: Passeriformes - perekond: Sylviidae

Identifitseerimine - levitamine - elutsükkel - toit - kiskjad - viited

Sylvia undata, Dartford Warbler

Nime Dartford Heath järgi Kentis, kus see registreeriti Suurbritannias tõulinnuna 1773. aastal, seostatakse Dartford Warblerit kuiva madalsoo nõmmega.

Identifitseerimine

Dartford Warbleri pikkus on tüüpiliselt 13 cm, tiibade siruulatus umbes 16 cm. Selle liigi isas- ja emasloom on välimuselt mõnevõrra sarnased, kuid koos vaadates saab neid kergesti eristada. Isastel on kiltkivihall ülemine osa, kirsipunased rinnad, mis on valged ja veinipunased; emastel on heledam alaosa, eriti kurgus, ja neil on pruunikamad hallid pealsed. Dartford Warblersi silmadel on eristuvad punased välised rõngad.

Sageli Gorse põõsa otsas paiknev isane Dartford Warbler hoiab oma pikka pruuni saba laulmise ajal väikese nurga all, kuid selle marmor on pigem ebakindel ja kriipiv kui häälekas.

Dartford Warbler, Portugal

Levitamine

Suurbritannias registreeritakse Dartford Warblerit kõige sagedamini Inglismaa kaguosas, kuid seda esineb ka piki Lõuna-Inglismaa rannikut ning Severni suudme ja Lõuna-Walesi rannikuriba ümbruses, kaasa arvatud Goweri ja Pembrokeshire'i poolsaared.

Mandri-Euroopas võib Dartford Warblerit leida enamikust lääneriikidest, sealhulgas Prantsusmaalt, Hispaaniast ja Portugalist. Seda liiki registreeritakse ka Loode-Aafrikas.

Toit

Need ilusad väikesed linnud toituvad putukatest ja Suurbritannias elades on nad eriti haavatavad karmidel talvedel, eriti kui maa on nädalaid järjest lumega kaetud ning kärbsed ja muud putukad ei saa lihtsalt ilmneda.

Eluring

Dartford Warblers teeb oma pesa maapinna lähedale tiheda korise või kohati kanarbiku vahele. Tassikujulised pesad on valmistatud peamiselt kõrrelistest ning vooderdatud väikeste juurte ja sulgedega. Kolmest kuni viiest munast koosnevat tõmmet inkubeeritakse peamiselt emaslinnu poolt umbes kaks nädalat. Kaks või isegi kolm sidurit toodetakse aprillist juulini.

1960. aastate alguses kukkus Suurbritannia Dartford Warbleri populatsioon umbes kümne pesitseva paarini, kuid sellest ajast peale on arvud järk-järgult taastumas; seda lindu peetakse aga oma kaitsestaatuse poolest endiselt merevaigukataloogi liigiks.

Kiskjad

Dartford Warblersi soositud pesitsus- ja puhkekoht Gorse on väga okas põõsas ja see pakub lisakaitset kiskjate eest ning on atraktiivne ka ämblikele, kes aitavad kaasa Dartford Warbleri dieedile.

Viiteallikad

BirdLife International (2012). 'Sylvia undata'. IUCNi ohustatud liikide punane nimekiri. Versioon 2013.2. Rahvusvaheline Looduskaitse Liit.

Tänusõnad

Sellel lehel on pilte, mille autoriteks on Will Bown ja Ray Tipper.


Loodame, et leiate sellest teabest abi. Kui jah, siis oleme kindlad, et naudite ka meie raamatuid Algarve eluslooduse ja metslillede kohta. Osta neid veebis siit ...