Harilik kärnkonn, Bufo bufo, tuvastamisjuhend

Perekond: Chordata - Klass: kahepaiksed - Järjekord: Anura - Perekond: Bufonidae

Identifitseerimine - levitamine - elutsükkel - toit - kiskjad - viited

Harilik kärnkonn Bufo bufo

Neid unise välimusega kahepaikset nähakse aprilli ja mai paaritumishooajal sageli varjulistes mereäärsetes kohtades. Ülejäänud aasta jooksul kipuvad nad kaldast kaugenema ja on kuivas ümbruses palju mugavamad kui konnad.

Kärn aukus

Selle hämmastava "kärnkonna auku" pildi tegi Laura Walker-Flynn

Identifitseerimine

Hariliku kärnkonna kõige eripärasem omadus on hallikaspruun kuni oliivipruun nahk, mis on kuiv (pole sugugi lima) ning kaetud tüügataoliste tükkide ja tumedate laikudega. Pea on lai ja laia hambutu suuga, mille kohal on nüri kahe väikese ninasõõrmega koon. Peas on kõrgel kaks kollakate iiristega väljaulatuvat silma ja pupillid kitsaste horisontaalsete pilude kujul. Silmatagused tursed sisaldavad bufotoksiini, mis on kahjulikud ained, mis hoiatavad potentsiaalseid kiskjaid - kuigi on vähe linde, kes on selle toksiini suhtes immuunsed, ei saa kärnkonnad valvureid täielikult maha lasta. Kükitav, maad kallistav keha ja pea on ühendatud ilma selge kaelata; ja keha alaosa.

Kärnkonnadel on neli jalga ja sabata. Esijalad on tagajaladest lühemad ja erinevalt konnadest on harilikul kärnkonnal tagumised jalad kootud.

Täiskasvanud isased kärnkonnad kasvavad 8 cm pikkuseks, samas kui suur emane võib olla kuni 13 cm pikk. Suur emane kärnkonn võib kaaluda kuni 80gm.

Levitamine

Harilikku kärnkonna, mida nimetatakse ka Euroopa kärnkonnaks, esineb tõepoolest kogu Mandri-Euroopas ja paljudel saartel, sealhulgas Suurbritannias (kuid tundub, et mitte Iirimaal); levila ulatub aga ka Põhja-Aasia lääneosadesse ja Põhja-Aafrika rannikuosadesse.

Toit

Kärnkonnad ei ole tülikad söötjad ja nad söövad peaaegu kõiki väikseid olendeid, keda nad kätte saavad. Toadletid toituvad sipelgatest ja muudest pisikestest putukatest. Täiskasvanud kärnkonnad saavad hakkama suuremate söögikordadega ja nende dieet sisaldab putukaid, ämblikke, nälkjaid ja usse. Kuna kärnkonnad on aeglaselt liikuvad, peavad nad tavaliselt öösiti jahti, et saagiks piisavalt lähedale pääseda. Kärnkonna keel on kleepuv ning õnnetult ohvrilt on üks kord "nipsutanud ja lakkunud" vähe võimalusi põgeneda.

Harilike kärnkonnade paaritumine

Kiskjad

Harilikud kärnkonnad eritavad tüüka nahast ebameeldiva maitsega ärritavat keemilist bufagiini ja see toksiin hoiab enamikku kiskjaid nende söömisest eemal. Nad suudavad ka ennast üles puhuda ja väiksemad potentsiaalsed kiskjad näevad neid siis kas millegi hirmuäratava või vähemalt liiga suure suutäieks. Suurus ei takista loomulikult suuremaid röövloomi ja mõned neist on bufagiini mõju suhtes immuunsed. Eriti rohumaod ja siilid saavad nende kemikaalidega hakkama ja nad söövad võimaluse korral kärnkonni.

Eluring

Siin näidatud paaritatud tavalised kärnkonnad pildistati ajal, mil nad olid kevadel tiigi poole teel. Väiksem, tumedam kärnkonn on isane.

Emased kärnkonnad üritavad instinktiivselt naasta järve või tiiki, kus nad on sündinud. Nende kullesed on konnadega väga sarnased, kuid neil on ümaramad, tumedamad pead ja lühemad sabad. Kullikestest saavad kärbseseened umbes nelja kuu jooksul, kaotades saba, kui arenevad kõigepealt esijalad ja seejärel tagajalad.

Toadletid tulevad veest välja pärast tugevat vihma suve lõpus, palju hiljem aasta jooksul kui konnad.

Erinevalt konnadest, kelle kudemine ilmub suurtes massides, jätavad kärnkonnad pikad kudemispaelad madalasse vette.

Kärnkond kudeb

Kärnkonna lindilaadset kudemist saab konnakudemast hõlpsasti eristada tapiokipudingu vormist; pole siiski nii lihtne öelda, kas lint pärines harilikust kärnkonnast või selle veidi väiksemast sugulasest Natterjacki kärnkonnast. Kui vaatate tähelepanelikult, näete, et harilik kärnkonn muneb kahekordses reas, samas kui Natterjacki kudemine on üks viil.

Ülekaalukalt lihtsaim viis öelda Natterjacki kudemist hariliku kärnkonna kudemisest on oodata ja vaadata, millised kärnkonnad arenevad. (Natterjacki kärnkonnad ei ilmu teie aiatiiki kõige tõenäolisemalt, kui te ei ela otse mere ääres.)

Kui elate nagu meie, miil või rohkem sisemaal, on iga teie aiatiigis kudev kärnkonn määratud õigel ajal harilike kärnkonnade tootmiseks.

Vanusevahemik

Kärnkonnad on aeglaselt liikuvad olendid ja potentsiaalselt pikaealised (kuni 40 aastat ja vangistuses aeg-ajalt kauemgi, ületades paljudel juhtudel nende hoidjad). Nende kortsus, tüügas nahk ei näita siiski vanust ja isegi üheaastane kärnkonn on miniatuurse "eakate" välimusega ja käitub sarnaselt. Kui ohud ähvardavad, võivad konnad kiiresti minema hüpata, kuid väsinud välimusega harilik kärnkonn lihtsalt viibib mööda pliisaabastega.

Toidukäikude vahel naasevad harilikud kärnkonnad oma peidupaikadesse, tavaliselt madalad väljakaevatud urgud, kuid mõnikord looduslikud koopad langenud puidu all. Kui nad iga-aastaselt rändavad kudemisvõimalustesse, suruvad teed ja sõiduradasid ületades kokku palju kärnkonni (aga ka konni ja tritooni). Mõnele suurte kahepaiksete rändeteid ületavale teele on paigaldatud sildid "Toad Crossing" ja hoiatavad hoolivaid autojuhte (kuid kahjuks mitte kahepaiksed) riskidest.

Miks me ei näe kärnkonni sagedamini?

Ehkki arvatakse, et harilik kärnkonn on Suurbritannias ja paljudes teistes riikides languses, on neid siiski palju. Erinevalt konnadest jäävad nad enamasti märkamatuks ja selleks on mõned head põhjused:

  1. Nende värvid on tuhmid ja sulanduvad hästi kokku mulla ja surnud puidu taustal
  2. Nende nahad on tavaliselt kuivad ja nii ei kipu nad päikesevalguses särama
  3. Nad hoiavad suurema osa ajast paigal ja elu reedab rohkem kui kõik muu.

Lõpuks, kui te elate Iirimaal, Islandil või ühel Vahemere saartel, siis ei tasu harilikku kärnkonna otsida, sest neid ei esine nendes riikides; mujal Euroopas, sealhulgas Suurbritannias, on see üks kahepaiksetest, kellega kõige tõenäolisemalt kokku puutute peaaegu kõikjal maal või isegi oma aias. (Me näeme rohkelt kärnkonni Lääne-Walesis oma aias, kuigi peale paaritumisperioodi lähevad nad meie aiatiigile harva ja neid leidub peamiselt rohtu katva põõsa all ja varjutatud hekkides.)

Viiteallikad

Hatchi sobitamine Pat O'Reilly (2017) - õppige kõike veeloomade putukate ja muude väikeste vee-elukate kohta, mis esinevad kärnkonnade toidus.


Loodame, et leiate sellest teabest abi. Kui jah, siis oleme kindlad, et naudite ka meie raamatuid Algarve eluslooduse ja metslillede kohta. Osta neid veebis siit ...